ProjektFlintholm Plejecenter

Flintholm Plejecenter Projektbeskrivelse

Kontaktperson: Jan Knudsen

Flintholm Plejecenter

FÆLLESSKABET I CENTRUM
Flintholm Plejecenter er tegnet af Frederiksen og Knudsen Arkitekter og opført i 2007
Flintholm består af 50 boliger til ældre mennesker opført i en 5-etagers ellipseformet bygning. På de fire øverste etager er der boliger, og stueetagen indeholder ud over hovedindgang og adgang til parken alle servicefunktioner og personalefaciliteter.
At fællesskabet er i fokus ses bl.a. ved, at de fleste traditionelle gangarealer er skrottet til fordel for store fællesarealer, som begynder direkte ude foran hver bolig.
Alle 50 boliger er placeret langs ydervæggene i den ellipseformet bygning. Beboerne træder altså direkte fra hoveddøren ud i områder og fællesrum, som består af siddegrupper, spisepladser, fælleskøkken og tv-hjørne.
Servicelokalerne er samlet i parterreetagen, mens de enkelte boliggrupper er organiseret omkring fællesarealerne på de enkelte etager.
Markante udskæringer i den ydre form giver plads til rummelige opholdsbalkoner, skaber fine brud i den sluttede form og tilbyder kig fra opholdszonerne til de grønne parkarealer omkring huset.
Facaderne er beklædt med naturskiffer og vinduerne fremstår som lodrette slidser i en springende rytme, der giver et fint spil i facaden.
Mottoet for projektet var fællesskabet i midten, men hvordan laver man en bygning, der understøtter dette? Ellipseformen er god, fordi den presser bygningen sammen, så arealet i midten bliver smallere og dermed nemmere at forbinde direkte til alle beboernes lejligheder. På den måde er formen med til at understøtte tanken om færre gang-arealer og flere direkte mødesteder for beboerne.

BYGNINGEN SOM FRITSTÅENDE FORM
Det var et stærkt ønske at plejecentret skulle være en fritstående bygning på trods af en forholdsvis lille byggegrund og nabobygninger tæt på. Det viste sig at være en udfordring, som ellipseformen også var velegnet til at løse. Ved at trække bygningen ud i en ellipse, fik bygningen en form, som passede bedre til grunden samtidig med, at den blev særdeles kompakt.

FAKTABOKS
Bygherre: Frederiksberg Kommune
Areal. 4700 m²
Opgaveform: 1.præmie Totalentreprise konkurrence
Samarbejdspartnere: NCC, Lemming & Eriksson, JJW arkitekter landskab
Rådgivningsform: Partnering
Opførelsesår: 2007
Byggesum: 60 mill