ProjektNy Overlund skole Cassiopeia

Ny Overlund skole Cassiopeia Projektbeskrivelse

Kontaktperson: Katja Viltoft

Ny Overlund skole Cassiopeia

2.præmie

Aflsluttet konkurrence om skole og forsamlingshus i Overlund, Viborg

”Cassiopeia er et meget spændende bud på et tidssvarende skole- og bydelshus, der med et stramt bygningskoncept favner byggeprogrammet overraskende godt. Projektet har gennem hele evalueringsforløbet haft bedømmelseskomiteens positive opmærksomhed. Cassiopeia viser en rigtig god læsning af stedets kvaliteter, potentialer og i udviklingen af et moderne skole- og fritidsliv. Det røde strøg henover bygningen er et stærkt element, der kan invitere omgivelserne indenfor på alle tidspunkter til leg og bevægelse.”

fra dommerbetænkningen

 

SOCIAL VÆRDI – SKOLEN SOM FORSAMLINGSHUS

”Overlund rykker sammen” bliver mere end bare en skole. Den bliver det sociale samlingspunkt i bydelen som alle har en aktie i uanset alder. En katalysator for områdets foreningsliv og fællesskab i bred forstand. Et sted hvor man hænger ud, læser lektier, spiller håndbold eller bridge, går til kor eller billedkunst, dyrker yoga, grøntsager eller samvær, løber forbi eller sætter sig med en kop kaffe og avisen (selvom man også holder den derhjemme) bare fordi det er hyggeligt. Et sted, der understøtter sammhængskraften i lokalsamfundet og skaber helt nye forbindelser mellem børn og ældre, organiserede og uorganiserede, medarbejdere og frivillige. Kort sagt; ”Mød mig på Cassiopeia”

MENNESKELIG VÆRDI – SKOLEN SOM PÆDAGOGISK RUM

Overlunds nye skole bliver et læringsredskab for en helt ny pædagogisk praksis. En praksis, der skal ruste vores børn til et nyt kompetencebegreb med fokus på samarbejde og problemløsning. Den nye skole får en bred pallette af rum og steder -inde såvel som ude – der kan understøtte faglig såvel som social læring for børn og unge i alle aldre. Smukke og inspirerende rum og rumforløb vil vække sanserne og stimulere nysgerrigheden.Fagligt kodede områder og rum vil give rig mulighed for inspirerende og varierede undervisningsforløb med både praktisk, erfaringsbaseret og teoretisk undervisning. Rum i alle størrelser – fra den helt lille niche til ”Sentatet”, den store amfifrappe – vil understøtte mulighederne for at gøre erfaringer med de mange lag af fællesskab, der kan opstå, når mennesker samles.

BYGGET VÆRDI – SKOLEN SOM PEJLEMÆRKE

Den nye skole skal være stor nok og lille nok. Stor nok til at markere sig, skabe ejerskab og stolthed. Stor nok til at man kommer op og får udsyn til verden. Lille nok til skabe rum og rammer i menneskelig skala. Lille nok til at komme i øjenhøjde med omgivelserne og få indsigt i sig selv. Overlunds nye skole bliver et arkitektonisk pejlemærke, der vil indskrive sig i Viborgs fine tradition, for at turde bygge markant og unikt. Den ekspressive form, der rejser sig i et tårn, kombineret med den følsomme sammenfletning med det omgivende landskab bliver både ikonisk og poetisk. Et pejlemærke, der rækker ud over kvarteret og går i dialog med resten af Viborg og Domkirken på den anden side.

NATURLIG VÆRDI – EN BÆREDYGTIG SKOLE

Den nye kvarters- og skolebygning bliver et bæredygtigt pejlemærke. Et sted hvor relationen til landskabet og naturen hele tiden er til stede, og hvor bygning og natur fletter sig sammen. Landskabet bliver et læringssted, der 1:1 bruger klima, vand og biodiversitet i undervisningen. Et sted, hvor man dagligt kan følge det biologiske kredsløb fra skolehaver og hønsehold, til skolens køkkener og over affaldssortering, kompostering og fodring af hønsene med madrester. Et byggeri, der bliver bæredygtighedscertificeret til DGNB guld, bygget i naturlige materialer, der kan stå ude om natten og i robuste strukturer, der kan forandres over tid. Et byggeri, kan stå i 100 år, som kan forandres og føjes til alt efter tidernes behov.

FAKTA

Totalrådgivnings Konkurrence / Folkeskole/ forsamlingshus i Viborg

Sted / Overlund, Viborg

Bygherre / Viborg Kommune

År / 2019

Areal / 10 500 m²