Projektreaktor

reaktor Projektbeskrivelse

Kontaktperson: Janne Raahauge Dyhr

reaktor

REAKTOR er Republiques nyrenoverede foyer og bar. Målet har været at skabe en anderledes teaterfoyer, der inddrager de besøgende i Republiques unikke univers samme sekund de træder ind. En amfitrappe omkranser det nye scenerum, der udgør rammen for det uventede og skæve.

Ved at give plads til lokale teatergrupper rækker scenen ud i byen og bidrager til omgivelserne. Derudover er baren gennemrenoveret og fungerer både som udskænknings sted, billetluge og salgsområde for Republiques prisvindende plakater og andet merchandise. Generelt gennemsyrer Republiques stærke, grafiske identitet indretningen.

REAKTOR fremstår råt: Genbrug er hovedingrediensen i baren, der er beklædt med udskårne, grønne plader fra en gammel container. Sortmalede gulve og midnatsblå vægge i opspartlet marmorpuds omkranser scenerummet og giver et industrielt udtryk, mens amfitrappen i beton styrker det rå udtryk, der kendetegner teatrets øvrige rum. Råheden understreger, at det er det intime og upyntede, der er fokus på. Differentieret belysning fremhæver rummets funktion som uformelt mødested og skaber rum, der favner det store fællesskab og mere personlige møder.

Renoveringsprojektet var underlagt et stramt budget, og for at sikre projektets økonomiske bæredygtighed er REAKTOR udviklet ud fra et koncept om ”håndholdt projektering”. Projektet er udviklet i en tæt og åben dialog med Republique og er et godt eksempel på, hvordan et tillidsforhold mellem rådgiver og bygherre resulterer i et anderledes renoverings¬projekt. Som en del af den økonomiske optimering har teatrets egen snedker fremstillet sofaer og andet inventar, der ellers ville have øget renoverings budgettet væsentligt.

Renoveringen og ombygningen af REAKTOR illustrerer, at man ikke behøver de store budgetter for at skabe velfungerende arkitektur. Kreativitet og et tæt involverende samarbejde kan også gøre det. Resultatet er et selvstændigt, identitets skabende kulturelt og socialt mødested på Østerbro.

REAKTOR er et selvstændigt, identitetsskabende kulturelt og socialt mødested på Østerbro, der giver plads til at de lokale kunstnere kan bruge scenen.

FAKTA

Projekt / Ombygning af Foyer
Sted / Østerbro
Bygherre / Republique teater / kbh. s teatre
Kontakt / Hans Christian Gimbel 51 26 89 10
År / 2014-2016
Areal / 500 m²
Byggesum / 1,3 mio. kr.
Opgaveform / Skitseprojekt
Rådgivningsform / Totalrådgivning – rumdesign
Arkitekt / JJW Arkitekter (rumdesigner)
JJW honorar / 260.000 kr.
JJW ydelser / Programmering, brugerinddragelse, design,
dispositionsforslag, projektforslag, myndighedsprojekt, hovedprojekt,
tilsyn, lyssætning
JJW nøglepersoner / Kaj Frederik Wohlfeldt*,
Janne Raahauge Dyhr*