DEBAT: “Vi er klar til den udvidede parterapi”

SAMARBEJDE er en grundlæggende præmis, hvis rådgivere og ingeniørvirksomheder skal lykkes med at skabe MERVÆRDI FOR BRUGERE OG SAMFUND! Det var budskabet fra partner Katja Viltoft, da hun torsdag den 7. marts var indlægsholder på FRI, Foreningen af Rådgivende Ingeniørers årsmøde.

Politiken Byrum bringer den 18. marts Katjas tale i deres debatsektion, hvor det er muligt at deltage i den videre debat om parforholdet mellem ingeniører og arkitekter. Læs den også herunder:

———–

Arkitekter og ingeniører er helt tæt forbundne, ligesom i et parforhold, hvor ingen kan klare sig uden den anden. Hvor der nok kommer lidt brok ind imellem, men hvor alle ved, at det er en grundlæggende præmis, at projekterne har brug for begge parter. Vi har brug for hinanden.

I dagligdagen ligner relationerne mellem arkitekter og ingeniører desværre oftere fornufts- end kærlighedsægteskaber – og hvorfor er det sådan?

 

Ligesom i parforholdet har vi også nogle stereotyper om hinanden:

-Arkitekterne er fulde af vilde ideer og varm luft, ingeniørerne fordyber sig i nørdede detaljer og holder sig til realiteterne.

-Arkitekterne kommunikerer med alle, samler og organiserer, de snakker og snakker, ingeniørerne er tavse, undtagen når de bliver spurgt om deres egne emner.

– Arkitekterne starter projekterne og processerne, ingeniørerne venter til der er noget klar, så man ikke skal lave arbejdet to gange.

Og disse stereotyper står imellem os, som alle fordomme i et parforhold gør.

OPKØB: FAR OG MOR SKAL BLIVE ET TEAM
I har stillet spørgsmålet i dag: Hvordan skaber rådgivere og ingeniørvirksomheder merværdi? Hvad skal der til, for at ingeniørvirksomheder lykkes individuelt og som branche?

Det er i hvert fald klart, at ingen lykkes, hverken som virksomhed eller som branche, ved at bruge krudtet på samlivsproblemer.

Og det er helt sikkert ikke noget, vores omverden og vores kunder er interesseret i at blive blandet ind i: Samlivsproblemerne skal vi selv klare, og der skal noget parterapi til mellem arkitekter og ingeniører. Og her er det evige skift mellem partnere jo ikke det bedste grundlag for at få bearbejdet problemerne og få kærligheden til at blomstre.

Far skal trækkes væk fra avisen og med ind i det store kaos og lære at lytte til resten af familien

 

I den kontekst ser jeg de store opkøb af arkitektvirksomheder som et meget håndfast forsøg på at lave et stort fælles samtalekøkken, hvor far og mor tvinges til at mødes og snakke sammen. Hvor far skal trækkes væk fra avisen og med ind i det store kaos og lære at lytte til resten af familien. Hvor far og mor skal blive et team, der møder omverdenen sammen, med respekt for hinanden og plads til forskelligheder.

De store strategiske partnerskaber, der bydes ud i øjeblikket, trækker i samme retning. Nu ikke bare med arkitekter og ingeniører, men også med entreprenører og bygherre: Længerevarende forhold, daglig parterapi i det store samtalekøkken, nedbrydning af fordomme og stereotyper.

DER ER BRUG FOR VARM LUFT TIL FIRMABALLONEN
Og måske er der noget symptomatisk i, at ingeniørvirksomhederne er store, professionelle og hæderkronede. Men alligevel, eller måske netop derfor, har de brug for noget mere varm luft til at få de store firmaballoner til at lette fra jorden.

For faglighed, orden og individuelt arbejde er ikke nok i en verden i proces. Der skal lyttes, kommunikeres og nytænkes på tværs og sammen med kunderne.

Værdien er det, kunderne tillægger værdi, og ikke nødvendigvis det, vi gerne vil give dem. Værdien skabes sammen med kunderne, brugerne og resten af samfundet med afsæt i langsigtede visioner og drømme og helt dagligdags udfordringer og praktiske behov.

Her er der brug for, at ingeniørerne byder mere ind på udviklingen af et bæredygtigt samfund. På at løse problemer, der endnu ikke er definerede, at nytænke mulighederne i hvert eneste projekt: Hvordan kan vi genbruge og recirkulere, reducere CO2–aftrykket og kæmpe for sund fornuft og gode løsninger?

Merværdien er det potentiale, der findes implicit, men uafdækket i projektet, og som vi sammen skal finde, når vi laver klimatilpasning og samtidig får skabt parker og opholdsrum. Når vi renoverer boligbebyggelser og samtidig får løst ghettoproblemer, når vi udbygger skoler og samtidig øger sammenhængskraften i kvarteret.

 

MANGE PROJEKTER MED SAMPILSRAMTE TEAMS
I Danske Arkitektvirksomheder har vi lagt et stort arbejde i en eksempelsamling, der viser arkitektur med merværdi. I forlængelse af det har vi lige udgivet bogen ‘Dokumenter din værdiskabelse’. Det er også den værdiskabelse, der beskrives i tv-serien ‘Vi bygger det væk’. Skab værdi for brugerne, for samfundet – og dokumenter det!

Jeg kan sige på vegne af både min egen virksomhed, JJW Arkitekter, og vores arkitektbranche: Vi har brug for ingeniører og ingeniørvirksomheder, jeres kompetencer, jeres nytænkning, jeres samspil og modspil, og vi har brug for, at I løfter blikket og tænker med.

Vi har vidunderlige samarbejder med vanvittigt dygtige, proaktive ingeniører. Men vi har også mange projekter med samspilsramte teams, som aldrig får energien til at strømme.

Så smid avisen og kom ind i kampen. Vi er klar til den udvidede parterapi. Og til sammen med jer at løse vores samfunds problemer.

Katja Viltoft, 7. marts 2019

18/03/19

Henter Billede