HAR VI ARKITEKTER EN HOLDNING?

Anders Holst Jensen, stiftende partner JJW Arkitekter, har skrevet klummen til oktober-udgaven af arkbyg. Med henvisning til dette års vinder af Mies van der Rohe-prisen, NL Architects and XVW architectuur ombygning af Kleiburg – et stort betonbyggeri fra 1960’erne i Amsterdam, reflekterer han over, hvorvidt vinderprojektet peger mod en ny og kærkommen holdning til værdiskabelsen ved arkitektur.

Under overskriften ”Har vi arkitekter overhovedet en holdning til det, vi laver?” slår han et slag for, at vi som samfund begynder at anerkende social bæredygtighed som et  kvalitetsparameter.

Arkitektur handler om at skabe rum, og kvalitets-arkitektur er i lige så høj et middel til at skabe rum for mennesker i et mere socialt bæredygtigt samfund.  Det kræver naturligvis, at vi som samfund ser det sociale som en kvalitet. Og det kræver en arkitektstand, som finder det relevant at arbejde med denne kvalitets-parameter. Et parameter, som det i øvrigt var OK at beskæftige sig med for mange af de store arkitekter i fortiden, både før og efter 2. verdenskrig. Det er tydeligt, at det for mange arkitekter ikke synes lige så prestigefyldt at beskæftige med renoveringer af almene boliger, som det er at tegne spektakulære højhuse og/eller ikon-byggerier. Det endda på trods af at netop et renoveringsprojekt, glædeligt, har vundet årets Mies van der Rohe-pris. Og på trods af, at det på alle tre bæredygtigheds-parametre, socialt, økonomisk og miljømæssigt, er mere værdiskabende at bygge om og videre på fortidens bygninger frem for at rive ned for at give plads til spændende nye højhuse m.v.

 

Anders Holst Jensen afrunder klumme med henvisning til JJW’s aktuelle renovering af Stadionkvarterets 1.235 boliger,

der, sikrer at vi som fag bidrager med noget, der også uden for arkitektfaget anses som relevant, hvilket også er OK.

 

Læs hele ”Har vi arkitekter overhovedet en holdning til det, vi laver?” i arkbyg nr.2

Foto: Laura Græsdal Maajen / JJW arkitekter

25/09/17

Henter Billede