RETTEN INDEFRA

DR1 giver i øjeblikket en unik mulighed for at komme med helt ind et af vores mindre tilgængelige projekter. Gennem seks afsnit stilles der i dokumentarserien ”Retten indefra” skarpt på en række danskeres møde med retssystemet og retsbygningen i Roskilde, som er tegnet af JJW ARKITEKTER.

Retsbygningen i Roskilde er et eksempel på, hvordan de meget komplekse program- og sikkerhedskrav der er til en retsbygning, kan blive opfyldt i et enkelt og overskueligt byggeri. Retsbygningen er en arkitektonisk fortolkning af det danske retssystem, der skaber et afbalanceret forhold mellem autoritet og tung alvor på den ene side og humanisme, åbenhed og imødekommenhed på den anden. Det har for JJW ARKITEKTER været afgørende, at den nye retsbygning møder alle i øjenhøjde, om det er anklagede, vidner og pårørende, advokater, politi eller rettens medarbejdere og med åbenhed og overskuelighed modvirker, at et møde med retsvæsnet opleves som en Kafkask labyrint. Fra det store ankomstrum er det nemt at overskue, hvor man finder den retssal eller det fogedretskontor man skal til, ligesom de mange nicher i atriet giver den enkelte en mere afgrænset ”lomme” at vente i.  Det har også været en høj prioritet at sikre dagslys og udsyn fra retssalene, for både fysisk og symbolsk at give kig til friheden, så at de anklagede ikke skal føle sig lukket ude fra omverdenen, inden dommen falder.

Katja Viltoft siger om retsbygningen:

Det har været utrolig spændende at tegne en retsbygning, fordi det er så stærke symboler og principper i det danske samfund, som man skal fortolke i et bygningsværk. Autoritet og kontinuitet, kombineret med transparens og humanisme. Vi glæder os over at Retten i Roskilde er ramme for DRs udsendelser, hvor man ser det danske retsvæsen i funktion. Og hvor det også bliver helt tydeligt, hvordan rettens rum er med til at skabe en både værdig og human ramme for retshandlingen.

 

Se med på DR1, hvor tredje afsnit i serien bliver sendt onsdag den 28. februar eller læs mere om projektet her.

28/02/18

Henter Billede